Inwoners uit Lelystad halen 85 ton gratis compost af
Inwoners uit Lelystad halen 85 ton gratis compost af
Zaterdag 25 maart was het druk bij Orgaworld aan de Zeeasterweg. Inwoners van Lelystad konden hier in het kader van de Landelijke Compostdag gratis compost afhalen voor in de tuin. Hier werd door ruim 150 inwoners gebruik van gemaakt, die compost in zakken, emmers en aanhangwagens meenamen. Wethouder Elly van Wageningen zette op deze dag ook inwoner Minke Bleeker, deelnemer aan het afvalscheidingsproject 100-100-100.nu, in het zonnetje met bloemen en een speciaal gefabriceerde tas van gerecycled materiaal.
Goede compost begint bij goed afval scheiden
Gemeente Lelystad en Orgaworld bedankten inwoners voor het goed scheiden van groente-, fruit- en tuinafval door gratis compost uit te delen. Met een stralend lentezonnetje erbij hebben ruim 150 inwoners hier gebruik van gemaakt en hun emmers, zakken en aanhangwagens gevuld. In totaal heeft Orgaworld zo’n 85 ton compost uitgedeeld. Klaas van den Berg, algemeen directeur van Orgaworld vertelt: “Bij Orgaworld verwerken we het gft-afval en etensresten uit Lelystad en andere Flevolandse gemeenten. Eerst wordt het gft-afval vergist en maken we groene stroom, het overblijvende materiaal wordt verwerkt tot compost. Hoe mooi is het om mensen compost te kunnen geven dat wij maken van hun gft-afval en etensresten. Compost is een zeer waardevol product voor de bodem en hiermee laten we zien dat een circulaire economie, ook dichtbij huis, mogelijk is.”
Afval scheiden niet moeilijk
Naast een handje helpen met compost scheppen, overhandigde wethouder Van Wageningen aan mevrouw Minke Bleeker bloemen en een speciaal gefabriceerde tas van gerecycled materiaal. Dit om mevrouw Bleeker te bedanken voor haar deelname aan het afvalscheidingsproject 100-100-100.nu. Mevrouw Bleeker heeft 100 dagen lang haar afval 100% gescheiden en alle bijbehorende opdrachten met succes vervuld. Hierdoor heeft zij laten zien dat het mogelijk is slechts 33 kilo restafval per jaar per inwoner te hebben. In 2016 had een gemiddelde Lelystedeling nog zo’n 220 kilo restafval per jaar. Wethouder Van Wageningen beloonde de inzet van mevrouw Bleeker omdat zij alle wekelijkse weegopdrachten heeft vervuld en daarmee het volledige aantal te verdienen punten heeft behaald.
Naast bloemen ontving mevrouw Bleeker een speciale tas, gemaakt van de oude banners van het project 100-100-100.nu. Op de vraag van de wethouder hoeveel inspanning het haar kost om het afval goed te scheiden, antwoordde zij; “Het begint eigenlijk in de keuken. Als je het goed organiseert in de keuken, is afval scheiden heel makkelijk. Zo heb ik één grote prullenbak voor plastic, blik en pak en daarnaast een afvalbakje voor fruit- en groetenafval en etensresten neergezet. Oud papier houd ik natuurlijk ook apart. Zo heb je nog maar een kleine beetje restafval over.”
Gft-afval wordt compost
Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft-afval per jaar. De helft hiervan, 80 kilo, belandt daadwerkelijk in de groene bak. De andere helft komt terecht in de grijze restafvalbak en dat is zonde. Lelystedelingen, die wonen in laagbouw, zijn allemaal voorzien van een groene container. Hierin kunnen zij hun gft-afval, etensresten en groenafval (snoeihout, takken en gras) kwijt. Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Compost is perfect om in de tuin te gebruiken. Het verbetert de structuur van de grond en reguleert de waterhuishouding. Bovendien activeert compost het leven in de bodem, slaat het voedingsstoffen voor planten op en gaat compost bodemziekten tegen. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. De beste toepassing in tuin of border is om de compost voor 10% tot max 25% te mengen met bestaande grond zodat er een luchtig en goed gemengde teeltlaag ontstaat. Naast het positieve effect van compost op de bodem, levert het ook milieuwinst op. Door gft-afval om te zetten in compost komt er minder kooldioxide (CO2) in de lucht. Dit helpt bij de strijd tegen klimaatverandering.